Udvalgte naturoplevelser

Naturen har til alle tider været en særlig del af Mors' identitet. Fra Hanklit som kandiderer til Unescos Verdensarv over Ejerslev Havn som formår at integrere molergraven med det unikke marinemiljø. Oplevelserne strækker sig hele øen rundt.

Her er lille udvalg af de mange naturoplevelser på Mors, som altid er en tur værd.

Mors er først og fremmest kendt ude i verden for sine vældige molerskrænter, der hæver sig højt over kystlinjen på den nordlige del af øen. Den imponerende Hanklit er 61 m høj og befinder sig i øjeblikket på UNESCOs tentative liste over naturområder, der kandiderer til den officielle verdensarvsliste. Tidernes forskellige strata af vulkansk aske og moræne- og smeltevandsaflejringer fra forskellige geologiske perioder er tydeligt aftegnet i klinten, som gemmer på mængder af smukke fossiler. Se mere om Hanklit her

Det bedste udgangspunkt for udforskning af Mors’ enestående natur er en udflugt til Salgjerhøj, som er øens højeste punkt. Her på toppen af Mors, 89 meter over havets overflade, får du en tydelig fornemmelse af den varierede og særprægede natur, der findes på øen. Se mere om Salgjerhøj her

Ejerslev Havn ligger på den nordvestlige side af Mors og blev anlagt i 1911. Havnen er for nylig blevet frisket op med nye fiskehytter og badefaciliteter for gæstesejlere. Ved havnen er en lagune hvor molerskrænterne hæver sig højt over havoverfladen og hvor det er tilladt at søge lykken som fossiljæger. 

Flere steder rundt på øen er der markerede vandreruter af varierende længder, hvor du kan få en god naturoplevelse i kombination med kulturhistoriske og landskabelige oplevelser.

Morsø Kommune har udarbejdet en vandretursfolder for Legind-Højris området.

Endvidere er der udarbejdet et hæfte for Kystruten, som kan købes på turistbureauet. Kystruten er en godt 150 km lang naturoplevelse til fods rundt om Mors, med forskellige sværhedsgrader. I tilknytning til Kystruten ligger der flere steder shelters, hvor man kan overnatte.

Mountainbiking er en meget populær sport, der dyrkes af en bred vifte af befolkningen. Og på Mors er der både udfordrende skovstier og høje bakker. Blandt andet i Sønder Herreds plantage og i  Legind Bjerge er der for nyligt etableret MTB-spor. Download folder om mountainbiking i Legind Bjerge her


MTB-sporene er etableret og drives af lokale foreninger.

Legind – Højriis området (i daglig tale Legind Bjerge) er et eventyrligt område, hvor naturen næsten veksler for hvert skridt. Næsten 900 ha er fredet, både af hensyn til naturen selv, men også af hensyn til dine muligheder som besøgende i området.

Du kan opleve en enestående sammenhæng mellem den skønne Limfjord, de skovbevoksede gravhøjskronede bakkedrag og de åbne hedeklædte slugter med ældgamle huleveje.

Se mere om Legind Bjerge her ->